NAMAZ IÇIN "SÜTRE" DIKMEK
538 Resûl-i Ekrem (sav)'in "Sayed namazini edâ eden kimsenin önünden geçen sahis, üzerine gelecek günahin mahiyetini bilseydi, elbette kirk gün beklerdi, geçmezdi."(310) Hadis-i Serifini esas alan hanefi fûkahasi; namazini edâ eden kimsenin önünden geçmenin günah oldugunda müttefiktir. Namazini edâ eden mükellef; baskasinin vebale girmemesi için sütreye riayet etmesi esastir. Ibn-i Abidin; "Sütre dikmek mendubtur. Çünkü bir Hadis-i Serif'te; "Biriniz namaz kildigi vakit bir sütreye karsi kilsin. Kimseyi önünden geçirmesin" buyurulmustur. Bu hadisi, Hakim, Imam-i Ahmed ve baskalari rivayet etmislerdir. Münye'de sütreyi terk etmenin mekrûh oldugu bildirilmistir. Bu kerahat kerahat-i tenzihiyedir. Hadisteki emri hakikatindan degistiren amil Ebû Davud'un Fazil ile Abbas'tan rivayet ettigi hadistir. Bu hadiste: "Biz peygamber (sav)'i bizim bir çölümüzde ovada namaz kilarken gördük. Önünde sütre yoktu" denilmektedir. Imam-i Ahmed'in rivayet ettigi bir hadiste: "Ibn-i Abbas ovada namaz kildi. Önünde birsey yoktu" denilmistir hükmünü zikreder.(311) Imam-i Merginani: "Sahrada (ovada veya disarida) namaz kilan kimsenin, önüne bir sütre koymasi gerekir. Çünkü Resûl-i Ekrem (sav): "Sizden birisi sahrada namaz kildigi vakit önüne bir sütre koysun" buyurmustur. Sütrenin miktari ise bir kulaç veya kulaçtan biraz daha fazladir. Ayrica denilmistir ki; sütrenin en az bir parmak kalinliginda olmasi gerekir. Çünkü ondan daha ince olursa, uzaktan bakan kimse için belli olmaz. Öyle ise maksad hasil olmaz. Sahrada namazini edâ eden kimse, sütreye yakin durur. Çünkü Peygamber (sav) buyurdu ki; "Kim sütreye dogru namaz kilarsa, ona yakin dursun." Sütreyi sag kasinin veya sol kasinin hizasina dikmek esastir. Çünkü bu hususta eser varid olmustur. Kimsenin geçmeyeceginden emin olunursa veya yönünü yola dogru çevirme bahis konusu degilse, terketmekte bir beis yoktur"(312) buyurmaktadir.
539 Sahrada cemaatle namaz kiliniyorsa; imamin sütresi, bütün cemaate kafi gelir. Hepsinin ayri ayri sütre dikmeleri gerekmez.(313)
geovisit();
539 Sahrada cemaatle namaz kiliniyorsa; imamin sütresi, bütün cemaate kafi gelir. Hepsinin ayri ayri sütre dikmeleri gerekmez.(313)
geovisit();
Konular
- Zaman Anlayışımız ve Ramazan
- Biraz Açlık, Daha Çok Takva: Oruç
- Efendimiz (s.a.v.)'in hicreti
- Mahremiyet ve Tesettür
- Kul Hakkı Kimin Hakkı?
- Din, nasihat üzere kaimdir
- İnsan Olmaya Doğru
- Hayat âhiret hayatıdır
- Günahlardan arınma mevsimi: Üç aylar
- Mübarek Üç Aylar'ı Nasıl Değerlendirmeliyiz?
- Günahlardan arınma mevsimi: Üç aylar (2)
- Üç aylar ve faziletleri
- Günahlardan arınma mevsimi: Üç aylar (3)
- Mübarek Üç Ayların Fazileti
- Günahlardan arınma mevsimi: Üç aylar (4)
- Berat gecesinde yapılan ibadetin fazileti büyüktür
- Camide “Tevrat dersi vereceğim” diyen imam
- Ramazan ayına adım adım yaklaşıyoruz
- Günahlardan arınma mevsimi: Üç aylar (5)
- Mümin, iyi ve değerli kabul ettiği şeyleri infak etmeli!
- ‘İnsanları cehenneme sürükleyen yalnızca dilleridir’
- Helal çizgisinde hayat
- Kazançta helal duyarlılığına sahip olabilmek
- KUR'ÂN: EN MUHTEŞEM, EN MÜKEMMEL KİTAP
- BATI, MEDENİYETİ MÜSLÜMANLARDAN ÖĞRENDİ
- ABD hapishanelerinde 93 kişinin hidayetine vesile oldu
- gitanes brunes filter cheap cigarettes online, buy one pack cigarettes online qq
- nat sherman naturals original discount cigarettes online, buy additive free cigarettes online nx
- 20 yıllık papaz Müslüman oldu ülke karıştı
- Kur'an'ı Bulgarca'ya çevirirken Müslüman oldu