"IMAM" DA BULUNMASI GEREKEN VASIFLAR

489 Imam'da bulunmasi gereken vasiflari kendisinde toplayan kimsenin; insanin önüne geçerek onlara namaz kildirmasina "imamet", bu görevi yapan kimseyede "imam" denilir. Namazlarini imamlarin namazina baglayanlara da "Cemaat" veya "Muktedi" adi verilir. Simdi "Imam" da bulunmasi gereken vasiflar üzerinde duralim.

  1. Erkek olmak: Molla Hüsrev: "Erkek namazda kadina veya çocuga iktida edemez. Kadina uymamasinin sebebi Resûl-i Ekrem (sav)'in: "Allah'in onlari (kadinlari) geriye biraktigi gibi, siz de onlari geriye birakin. Zira kadinlarin namazda öne geçirilmesi caiz degildir" kavli serifidir. Çocuga da iktida olunmaz. Zira çocugun namazi nafiledir. Bu durumda farz kilan kimsenin nafile kilan kimseye iktidasi caiz degildir"(224) hükmünü zikreder.
  2. Müslüman olmak: Imam'da aranan önemli vasiflardan birisi de budur. Müslüman olmayanin veya Ehl-i Sünnet akaidine göre tekfir edilenlerin imameti caiz degildir. Feteva-i Hindiyye'de: "Rafizi'nin, cüheminin, kaderiyyenin, müsebbehenin ve "Kur'an yaratilmistir" diyenin arkasinda namaz kilmak caiz degildir. Heva ve bid'at sahibi olan kimse; bu hallerinden dolayi kafir olmuyorsa, arkasinda namaz kilmak mekruh olmakla beraber caizdir. Aksi taktirde caiz olmaz"(225) denilmektedir. Allahû Teâla (cc)'nin indirdigi hükümleri reddeden ve (onlarin yerine kaim olmasi) için yeni hükümler icad eden ideolojilere inanan kimselerin arkasinda da namaz kilinmaz.
  3. Akilli ve bülûga ermis olmak: Deli teklife muhatab olmadigi için, imameti sahih olmaz. Bülûga ermeyen çocuga da namaz farz degildir. Dolayisiyla onun namazi nafiledir.
  4. Kur'an-i Kerim'i okumasini bilmek: Resûl-i Ekrem (sav)'in: "Cemaate, Allahû Teâla (cc)'nin kitabini en güzel ve en iyi okuyani imam olur"(226) buyurdugu bilinmektedir. Dolayisiyla Kur'an-i Kerim'i okumasini bilmeyen kimse, bilenlere imam olamaz.
  5. Özür sahibi olmamak: Devamli olarak burnu kanayan, idrarini tutamayan ve bunun gibi özürlere müptelâ olan kimse, saglam olan kimseler üzerine imam olamaz.
  6. Abdestsizlikten ve necaset'ten temizlenmis olmak: Abdestsiz imamet sahih olamayacagi gibi, ibadete mani olacak pisligin imamin elbisesinde, bedeninde veya namaz kilacagi yerde bulunmasi halinde de sahih olmaz. Esasen bu sart; hem imamet görevine geçecek sahista, hem de muktedi durumunda olan mükellefte aranir.
  7. Pelteklik gibi kiraate mani bir halin bulunmamasi.
  8. Cemaat'in önünde bulunmak: Muktedi olan kimselerin ayaklarinin arka kismi, imamin ayaklarinin arka kismindan ileride olmamasi sarttir. Bir tek kimse ile birlikte namaz kilan kimse; onu (muktedi'yi) sag yaninda durdurur. Zira Ibn-i Abbas (ra)'dan rivayet edilen Hadis-i Serif vardir.(227)

 

geovisit();