Gören gözlere rehber

8 yasinda hafiz olur. 9 yasinda anne ve babasini kaybettikten sonra Erzurum kendisine dar gelir ve Istanbul'a kaçar. Bir yolunu bulup Gönenli Mehmet Efendi ile tanisir. Hocaefendi'nin de destegiyle okumaya baslar ve müezzin olur. Müezzinlik yaptigi 17 yil boyunca Ingilizce, Ispanyolca, Portekizce ve Arapça ögrenir.

Ney ve ud dersleri alir. Bu alanda kendini ispat ettikten sonra 80'in üzerinde ülkede konser ve Türk musikisi üzerine konferans verir. Dogustan iki gözü de görmeyen Ismail Çimen simdilerde ise çalismalarini musiki, enstrüman ve tasavvuf olmak üzere üç yönde sürdürürken, gören gözlere rehber olmaya da devam ediyor...

Ismail Çimen'in henüz 9 yasinda iken Erzurum'un Çat ilçesinden Istanbul'a kaçisiyla ivme kazanan hayat hikayesi azmin, cesaretin ve kararli olmanin açamayacagi hiçbir kapinin olmadigini gözler önüne seren güzel örneklerle dolu.

45 yil önce Erzurum'un Çat ilçesinde dünyaya gelen Ismail'in bir süre sonra iki gözünün de kör oldugu anlasilir. Ancak, Ismail görmeyen gözlerinin aksine çok iyi bir müzik kulagina sahiptir. Oglunun sözü ve müzigi hafizasina naksettigini farkeden babasi, onun hafiz olmasini ister. Böylece Ismail sekiz buçuk yasinda ögrenmeye basladigi Kur'an'i kisa sürede ezberler ve hafiz olur.

Dokuz yasinda öksüz kaldi

Ismail 9 yasinda annesini ve babasini pespese kaybettikten sonra, Istanbul'a gitmeyi kafasina koyar. Ailesi büyük sehirin kardeslerini yutacagi düsüncesi ile gitmesine karsi çiksalar da, bu nasihatleri dinlemeyen hafiz Ismail, Istanbul'a kaçar. Ismail Bey o günleri söyle anlatiyor: "Param yoktu ve Istanbul'a nasil gidilecegini bilmiyordum. Daha 9 yasimdayim. Bir gece Erzurum'a gitmekte olan bir kamyonete atladim. Otobüs terminaline geldim ve Istanbul'a gitmek istedigimi ama paramin olmadigini söyledim. Tabii nafile, parasiz bilet vermediler. Bunun üzerine dönemin Erzurum Belediye Baskani'nin yanina çiktim ve birtakim hikayeler anlatarak kendime bilet aldirdim."

Gönenli Mehmet ile tanisma

Çocuk yastaki hafiz Istanbul'a gelir gelmez ününü duydugu Gönenli Mehmet Efendi ile tanismak için Sultanahmet Camii'ne gider. Gönenli Mehmet Efendi bir baba sefkatiyle iki gözü de görmeyen bu çoçuga sahip çikar ve onu bir ay camide misafir eder. Müezzin olmaya karar veren Çimen, ilkokulu disaridan bitirir. Beyazit Camii'nde açilan ve üç yüz kisinin katildigi kadrolu müezzinlik imtihanini kazanarak göreve baslar.

Müezzin Ismail 4 dil ögrenir

Beyazit Camii'nde müezzinlik yapmayan baslayan Çimen, bir yandan da tasavvuf kültürü üzerine arastirmalar yapar. Bu arada Ingilizce, Ispanyolca, Portekizce ve Arapça da ögrenen Çimen, basta Amerika ve Avrupa ülkeleri olmak üzere, 80'e yakin ülkede Türk musikisi ve tasavvuf kültürü üzerine uygulamali konferans ve seminerler verir.

Musiki hayatina girer

Beyazit Camiindeki müezzinlik yillarinda kültür ve sanat muhitinin önde gelen isimleri ile tanisma imkanina kavusan Çimen, Kubbealti Akademisi'nde Neyzen Ömer Erdogdular'dan Ney, Yusuf Ömürlü'den de repertuvar ve san dersleri alir. Simdi iyi bir neyzen ve udi olan Ismail Çimen, "Süleymaniye Camii'nde bir Türk rehberin, Kanuni hakkinda anlattigi yanlis bilgiler beni rehberlik yapmaya yöneltti. Rehberlik yaptigim yillarda, Türk musikisi ve tasavvuf kültürü üzerine turistlerle yaptigim sohbetler ilgi çekti ve bir çok ülkeden konferans vermek için davet aldim. Istanbul ve Anadolu'da turist kafilelerine rehberlik yaptim. Gezdigim ülke ve sehirlerin mimari, kültürel ve cografi özelliklerini en ince ayrintilarina kadar arastiriyorum.Bu da rehberlik yapmami kolaylastiriyor" seklinde konusuyor.

Kafileyle gelen evlilik

Kendini sürekli olarak gelistiren Çimen, üst düzey misafirlerden olusan turist kafilelerine rehberlik yaptigi yillarda, Luciana adinda Brezilyali bir bayanla tanisir ve evlenir. 11 yildir Brezilya'da yasayan ve çalismalarini musiki, enstrüman, tasavvuf kültürü olmak üzere üç yönde devam ettiren Çimen, "Bu güne kadar çok sayida Brezilyali bizimle tanisti ve Kelime-i sehadet getirdi" diyor.

SAMIL KUCUR - ISTANBUL